Donorweek 2014
Lieve lezers,
Deze week, van 12 tot en met 17 oktober is het donorweek. Van mij mag deze week 52 keer per jaar worden gehouden. Alhoewel, dan valt het niet meer zo op!
Toen ik 16 jaar oud werd kreeg ik een formulier thuisgestuurd met de vraag of ik donor wilde worden. Ik heb dit dezelfde week nog ingevuld en weer teruggestuurd. Ik hoefde er niet over na te denken. Van mij mogen ze al het bruikbare hebben als ik overlijdt. De vraag die ik mezelf stelde was: "hoe zou het zijn als ik een donor nodig was voor mij of voor iemand van wie ik hou, en er is er geen beschikbaar, wat gebeurt er dan?"
Ik vind het top dat er ieder jaar weer aandacht wordt besteed aan het donor worden. Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze geen donor zijn. Wat zal er gebeuren als jij een nieuwe nier nodig hebt? of een nieuw hart? Is hij dan beschikbaar? Er zijn enorme wachtlijsten voor mensen die een orgaan nodig hebben en deze maar niet krijgen omdat er te weinig organen beschikbaar zijn. Als je zelf een donororgaan nodig hebt, dan wil je die toch ook graag krijgen als het kan?
Er is na je geboorte slechts één ding zeker. En dat is dat je ooit zult overlijden. Een naar onderwerp. Een onderwerp waar we niet graag over praten. Een onderwerp dat misschien wel een beetje een taboe is in onze cultuur. Maar helaas gebeurt het op een dag. Een dag dat we het niet zien aankomen of misschien ook wel. Wat is er dan mooier dan een ander te laten leven?
Persoonlijk vind ik het belangrijk dat dit soort dingen worden besproken binnen een gezin, met vrienden en vriendinnen en met je partner. Maak met elkaar een weloverwogen beslissing als je die keuze nog niet hebt gemaakt. Wellicht denk je er nu anders over dan voorheen. Maar wat wel belangrijk is, maak je eigen keuze!
Ik ben in ieder geval donor! En jij?
Ik wil met dit artikel graag mijn support uiten jegens de donorweek. En het toejuichen dat er meer mensen donor worden. Onderstaand heb ik nog wat informatieve informatie staan, de bron staat erbij!
With Love,
Olivia
Life Must Be Fabulous
Onderstaande tekst heb ik gekopieerd van de website jaofnee.nl. Hierin vind je meer informatie over het donor worden en donor zijn!
Meer over orgaandonatie
-
Zelf beslissen
Als je zelf beslist of je donor wil worden, is het voor iedereen duidelijk en gebeurt er altijd wat jij wil, of je nu met Ja of met Nee registreert. Als je namelijk niets doet, dan moeten je nabestaanden na jouw overlijden voor jou beslissen. Ook als je geen donor wil zijn is het dus belangrijk om jouw keuze aan te geven. (keuze 2). Anderen kunnen je keuze niet terugdraaien. Als je wilt dat je familieleden beslissen, of iemand anders, dan kun je keuze 3 of 4 aankruisen op het donorformulier.
-
Uitsluiten
Je kunt ook beslissen om bepaalde organen uit te sluiten. Op je formulier staan alle organen en weefsels op een rij. Daar kun je de organen aankruisen die je niet wil doneren.
-
Hoe werkt het?
Door registratie in het Donorregister leg je vast of je donor wil zijn of niet. Een arts weet niet of iemand donor is totdat hij is overleden. Pas na overlijden kijkt een arts in het register om te zien of er een keuze is vastgelegd. Het belangrijkste doel van een arts is om zijn patiënt het leven te redden. De arts die de organen transplanteert is altijd een andere arts dan de arts die het Donorregister raadpleegt.
Een donoroperatie gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn bij het opbaren. Met normale kleding is er niets te zien van de donatie. De overledene kan gewoon worden opgebaard en begraven of gecremeerd. Nabestaanden kunnen rustig en op hun eigen manier afscheid nemen, zowel voor als na de donatie. -
Bruikbaarheid organen
Ook al leef je niet heel gezond, je organen kunnen na je overlijden toch nog geschikt zijn voor transplantatie. Een patiënt met een dodelijke longziekte maakt misschien meer kans om te overleven met longen van een roker dan met zijn eigen longen. En voor iemand die door acute vergiftiging snel een nieuwe lever nodig heeft om te overleven, maakt het niet uit of zijn donor alcohol dronk.
-
Religies
De meeste religies zijn positief over donatie en vinden orgaandonatie een echte daad van naastenliefde. Er zijn binnen sommige religies ook stromingen die er iets anders over denken. Bespreek het onderwerp daarom eens met iemand die belangrijk voor je is binnen je geloof. En maak op basis daarvan je eigen keuze.
Wil je meer informatie? Ga naar www.transplantatiestichting.nl