Meer over orgaandonatie

 • Zelf beslissen

  Als je zelf beslist of je donor wil worden, is het voor iedereen duidelijk en gebeurt er altijd wat jij wil, of je nu met Ja of met Nee registreert. Als je namelijk niets doet, dan moeten je nabestaanden na jouw overlijden voor jou beslissen. Ook als je geen donor wil zijn is het dus belangrijk om jouw keuze aan te geven. (keuze 2). Anderen kunnen je keuze niet terugdraaien. Als je wilt dat je familieleden beslissen, of iemand anders, dan kun je keuze 3 of 4 aankruisen op het donorformulier.

 • Uitsluiten

  Je kunt ook beslissen om bepaalde organen uit te sluiten. Op je formulier staan alle organen en weefsels op een rij. Daar kun je de organen aankruisen die je niet wil doneren.

 • Hoe werkt het?

  Door registratie in het Donorregister leg je vast of je donor wil zijn of niet. Een arts weet niet of iemand donor is totdat hij is overleden. Pas na overlijden kijkt een arts in het register om te zien of er een keuze is vastgelegd. Het belangrijkste doel van een arts is om zijn patiënt het leven te redden. De arts die de organen transplanteert is altijd een andere arts dan de arts die het Donorregister raadpleegt.

  Een donoroperatie gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn bij het opbaren. Met normale kleding is er niets te zien van de donatie. De overledene kan gewoon worden opgebaard en begraven of gecremeerd. Nabestaanden kunnen rustig en op hun eigen manier afscheid nemen, zowel voor als na de donatie.

 • Bruikbaarheid organen

  Ook al leef je niet heel gezond, je organen kunnen na je overlijden toch nog geschikt zijn voor transplantatie. Een patiënt met een dodelijke longziekte maakt misschien meer kans om te overleven met longen van een roker dan met zijn eigen longen. En voor iemand die door acute vergiftiging snel een nieuwe lever nodig heeft om te overleven, maakt het niet uit of zijn donor alcohol dronk.

 • Religies

  De meeste religies zijn positief over donatie en vinden orgaandonatie een echte daad van naastenliefde. Er zijn binnen sommige religies ook stromingen die er iets anders over denken. Bespreek het onderwerp daarom eens met iemand die belangrijk voor je is binnen je geloof. En maak op basis daarvan je eigen keuze.

Wil je meer informatie? Ga naar www.transplantatiestichting.nl